Amsterdam

Delegatie van de Tadzjiekse Media Raad luidt de noodklok over verheviging repressie in Tadzjikistan

03 november 2010

Een delegatie afgevaardigden van de Media Raad van Tadzjikistan bevestigt de alarmerende berichten over de mediasituatie in het land. De delegatie is momenteel in Nederland om een conferentie van de Alliance of Independent Press Councils of Europe bij te wonen. Recente berichtgeving over het hernieuwde geweld tussen de regering en bewapende islamitische groepen in Tadzjikistan heeft geleid tot directe aanvaringen van de minister van Defensie Sherali Khairulloev en de onafhankelijke media in het land. Met het blokkeren van diverse nieuwswebsites en het verhinderen van de publicatie van 3 kranten lijkt de overheid van Tadzjikistan een repressieve campagne tegen de media te zijn begonnen. De situatie is bijzonder alarmerend nu de overheid verklaard heeft dat de berichtgeving in de media directe steun aan terroristen zou zijn.

De onderminister van transport en Communicatie heeft op 29 september 2010 alle grote internetproviders in Tadzjikistan opgedragen de onafhankelijke Tadzjiekse nieuwswebsites te blokkeren. Het gaat hierbij om: Avesta.tj, Tojnews.tj, Tjknews.com, Centrasia.ru and Ferghana.ru. In oktober 2010 hebben drukkerijen geweigerd nog langer zowel staatskranten als onafhankelijke kranten te drukken en te verspreiden, volgens hen vanwege technische moeilijkheden. Tegelijkertijd hebben belastinginspecteurs een aantal kranten, drukkerijen en journalisten organisaties bezocht op zoek naar mogelijke juridische en fiscale schendingen om te vervolgen. In rechtszaken zijn inmiddels grote boetes en schadevergoedingen tot 1,5 miljoen US dollar geëist van diverse mediabedrijven.

De media in Tadzjikistan hebben de laatste tijd meer dan gewoonlijk kritisch bericht over corruptie, de besteding van overheidsgelden en de manier waarop het Ministerie van Defensie omgaat met het vermeende terrorisme in Tadzjikistan. Dit tot groot ongenoegen van de regering in Tadzjikistan.Mediaorganisaties in het binnen- en buitenland protesteren al weken tegen de repressie tegen de media. “De strijd tegen extremistische krachten in Tadzjikistan mag niet ten koste gaan van persvrijheid”, zei het hoofd van de EU in Tadzjikistan Edward Auer tijdens de Week of Europe op 18 oktober 2010.Vorige week nog hebben internationale diplomaten opgemerkt dat de Tadzjiekse kranten Faraj, Paycon en Nigoh niet meer zijn verschenen omdat ze op orders van de regering niet meer gedrukt mogen worden.

OSCE vertegenwoordiger voor persvrijheid Dunja Mijatovic is bezorgd over de huidige ontwikkelingen in Tadzjikistan. In een brief aan de Tadzjiekse minister van buitenlandse zaken Khamrokhon Zarifi heeft ze benadrukt dat de huidige blokkering van websites, het verdwijnen van kranten en de boetes van de belastingdienst een schending zijn van de verplichtingen die Tadzjikistanis aangegaan binnen het OSCE raamwerk.

Press Now is op verschillende manieren actief in Tadzjikistan. De ngo steunt 6 televisiestations en 7 kranten op het gebied van redactiemanagement, capaciteitsopbouw en ontwikkeling in crisistijden. De komende tijd besteed Press Now zeer veel aandacht aan mediaontwikkeling in Centraal Azië en aan Tadzjikistan in het bijzonder. Ondanks de huidige crisis is de programmacoördinator Centraal Azië van Press Now hoopvol: “De huidige repressie van de media is zeer zorgelijk. Tegelijkertijd zien we dat media in Tadzjikistan steeds meer hun rol als waakhond durven te spelen en deze mediacrisis internationaal aan de kaak stellen. Dat geeft hoop voor deze moeilijke regio.