Amsterdam

Kinderen voeren het woord tijdens lancering jeugdjournaal Ghana

06 maart 2013

Televisie maken met en voor kinderen in plaats van alleen over kinderen. Dat is wat Multi Media Group wil bereiken met News Generation, het gloednieuwe en allereerste jeugdjournaal van Ghana. Emma Morrison, producent van News Generation: “Het idee van een jeugdjournaal was echt een ontdekking voor ons. Maar het is ontzettend belangrijk om te horen wat kinderen te vertellen hebben. Voor ons is het een uitdaging om een programma maken vanuit het perspectief van kinderen, met hun meningen en hun ideeën.”

De lancering van News Generation, op 26 februari 2013, gebeurde geheel in stijl van de jeugdjournaals; kinderen zelf voerden het woord. Samen discussieerden zij over de stroom die regelmatig uitvalt en zo het land platlegt. Een van de deelnemers is Marcus (14 jaar): “Het lukt de overheid maar niet om stroomuitval te voorkomen, ze blijven met smoesjes komen. Maar wij willen weten wat het echte probleem is, en belangrijker, we willen een oplossing.”

Ook werd tijdens de lancering een van de eerste uitzendingen van News Generation getoond. Het is een item over vuilnis dat wordt gedumpt achter een school. De stank is overheersend. Zo erg dat kinderen zakdoeken voor hun neuzen knopen en het lastig vinden om zich te blijven concentreren op hun schoolwerk. Ze roepen de overheid op om het op te ruimen: “Het afval ligt al veel te lang in de weg. Ruim het op want we zijn het zat!”

News Generation wordt uitgezonden door Multi TV en JoyNews en is onderdeel van Kids News van Free Press Unlimited. Kids News ondersteunt onafhankelijke en kindvriendelijke jeugdjournaals in verschillende landen. Zodat kinderen al op jonge leeftijd leren dat er meer dan één waarheid is, dat de wereld groter is dan de plaats waar ze opgroeien. Naast New Generation in Ghana, zijn onlangs ook jeugdjournaals in Nepal, Zuid-Afrika en Bolivia opgezet.

Meer informatie en afleveringen van New Generation zijn te vinden op hun Facebook pagina.

Foto: Marcus (links), Efua Acquaah Harrison (met oorbel), presentratrice van News Generation