Hilversum

Wat weten wij nu helemaal? 'Untold stories' belicht tijdens Dag van de Persvrijheid

03 mei 2012

Hoe kan je je eigen situatie beoordelen en beïnvloeden als je niet over vrije toegang tot informatie beschikt? Voor heel veel mensen in de wereld is dit een zeer moeilijke, zo niet onmogelijke opgave.

Nog altijd beschikken de meeste mensen in de wereld niet over vrije toegang tot betrouwbare informatie. Censuur en intimidatie beletten journalisten hun werk goed te doen. Hierdoor blijven veel verhalen onverteld en gebeurtenissen onderbelicht. Het is van immens belang dat deze verhalen wel verteld worden. Juist omdat mensen dan hun eigen situatie in een beter perspectief kunnen plaatsen. En ook kunnen zien wat er aan hun situatie veranderd en verbeterd kan worden.

Daarom organiseert Free Press Unlimited op 3 mei 2012 samen met partners een evenement rondom de Dag van de Persvrijheid. Hiermee willen we aandacht vragen voor het belang van persvrijheid wereldwijd en verhalen vertellen die anders onverteld blijven. De dag, die uit twee delen zal bestaan, vindt 3 mei aanstaande plaats in Pakhuis de Zwijger.

In het middagprogramma zullen we aandacht schenken aan 'Untold Stories' uit Turkije, een land waar de persvrijheid met de gevangenneming van journalisten de afgelopen tijd veelvuldig onder de aandacht van internationale media is gekomen. In het avondprogramma zal de focus liggen op Mexico, waar criminele organisaties journalistiek tot een levensbedreigende bezigheid hebben gemaakt.

Toonaangevende journalisten uit Turkije en Mexico, zoals Yasemin Çongar (Taraf) en Elia Baltazar (freelance journaliste in Mexico), zullen de dag opluisteren met hun aanwezigheid. Cees Grimbergen en Teun van de Keuken zullen de presentatie van de dag verzorgen.

De komende tijd zal het programma meer vorm krijgen, houdt deze website in de gaten!

Aanmelden kan via www.persvrijheid.nl