1 van 1
Hilversum

Reporters Respond

Reporters respond is een noodfonds voor journalisten, dat beheerd wordt door Free Press Unlimited. Het fonds is erop gericht journalisten die te maken hebben met vernielingen of intimidaties weer zo snel mogelijk aan de slag te helpen.

Stel u bent journalist. Op een dag komt u thuis. U opent de deur van uw werkkamer en schrikt. De ordners met materiaal voor een achtergrondartikel over corruptie waaraan u maanden werkte zijn verdwenen. De chaos op uw bureaus is groot. Uw tekstverwerker en adressenboek zijn weg, meegenomen door de veiligheidsdienst. Als journalist in Nederland is de kans gelukkig klein dat u met zo’n inval te maken krijgt. Persvrijheid is voor ons vanzelfsprekend. Maar op een steenworp afstand zijn de risico’s voor journalisten vaak onaanvaardbaar groot. In landen als Algerije, het voormalig Joegoslavië, Turkije en Rwanda vindt elke dag weer een doelbewuste vervolging van journalisten plaats.

Jaarlijks raken duizenden journalisten, programmamakers en cameralieden in de wereld door hun vak in de problemen. Omdat ze opkomen voor het recht op informatie worden hun camera’s en tekstverwerkers vernield. Door hun onafhankelijke opstelling krijgen ze te maken met anonieme dreigtelefoontjes, politie-invallen, lichamelijk letsel, arrestatie en in toenemende mate moord.

Reporters Respond geeft financiële steun aan journalisten, programmamakers en cameralieden die door hun vak in risicovolle omstandigheden verkeren. Reporters Respond helpt snel, vaak zelfs binnen 24 uur. Deze snelle, kleinschalige financiële steun kan erger leed voorkomen en draagt ertoe bij dat journalisten, programmamakers en cameralieden hun beroep kunnen blijven uitoefenen.

Aanmelden

Download het aanmeldformulier op deze pagina. Email het ingevulde formulier naar reportersrespond@freepressunlimited.org. Of neem contact op met ons kantoor Free Press Unlimited via:  +31 6 38820516 of +31 20 8000444. Reporters Respond streeft ernaar de aanmeldingen binnen 24 uur af te handelen.