Wednesday, October 31, 2018
De Nederlandse regering maakt €1,45 miljoen vrij voor Free Press Unlimited om in te zetten voor bescherming van journalisten wereldwijd.

Het bedrag komt ten goede aan het Safety for media professionals programma van Free Press Unlimited, dat journalisten met veiligheidsmaatregelen in staat wil stellen hun beroep zonder gevaar te beoefenen.

Veiligheid is een basisbehoefte voor onafhankelijke pers. Zonder fysieke veiligheid en bescherming kunnen journalisten hun cruciale taak om objectieve en onpartijdige informatie te brengen niet uitoefenen.

Met de bijdrage van de Nederlandse regering zal onder meer een fonds worden opgericht waaruit journalisten juridische bijstand kunnen ontvangen, bijvoorbeeld voor proces- en advocaatkosten.

Zo zijn (freelance) journalisten beter weerbaar wanneer zij misstanden aan het licht brengen.

“Helaas worden journalisten steeds vaker aangeklaagd voor niet werk-gerelateerde zaken. Dit varieert van beschuldigingen voor belastingzaken tot staatsveiligheid,” zegt Ruth Kronenburg, Director of Operations bij Free Press Unlimited.

“Om tegen deze aanklachten te kunnen vechten moeten juridische kosten gemaakt worden. Kosten die een individuele journalist nauwelijks kan dragen. Het is een effectieve manier om een journalist monddood te maken. Dankzij dit fonds kunnen wij journalisten hiermee helpen.”

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok maakt de bijdrage van de Nederlandse regering bekend tijdens Free Press Live op 2 november.

“Een aanval op een journalist is een aanval op de democratie. Zonder vrije journalistiek is goed bestuur onmogelijk,” zegt Blok.

De Tweede Kamer keurde in november een motie van D66 parlementslid Sjoerd Sjoerdsma voor het inrichten van een noodfonds voor Nederlandse en buitenlandse journalisten goed.

“Vier jaar voor gepleit, vorig jaar eindelijk een meerderheid en nu is het er!” schreef Sjoerdsma op Twitter.

Geweld en straffeloosheid

In de afgelopen tien jaar werden honderden journalisten vermoord omwille van hun werk. De gruwelijke moord op Saoedische journalist Jamal Khashoggi is een recent voorbeeld van het risico dat journalisten lopen om hun cruciale taak, het delen van objectieve en onpartijdige informatie, te volbrengen.

Ook binnen de Europese Unie lopen journalisten gevaar. De moorden op onderzoeksjournalisten Daphne Caruana Galizia, in Malta, en Ján Kuciak, in Slowakije, zijn hier tragisch bewijs van.

In veel landen lopen journalisten ook het risico op gevangenisstraf voor het brengen van de feiten. Zo werd de Nederlandse journaliste Rena Netjes in 2014 bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel in Egypte. Toegang tot juridische ondersteuning voor journalisten is dan ook essentieel voor het waarborgen van een gezonde democratie.

Lees hier meer over het werk van Free Press Unlimited voor veiligheid van journalisten.