Opiniestukken

We hebben vaak een kritische en scherpe blik op actuele ontwikkelingen wanneer die de media, persvrijheid en de onafhankelijke journalistiek aangaan.
Op deze pagina lees je onze opiniestukken.
Ruth Kronenburg

Persvrijheid in het geding, wereldwijd

Onze directeur Ruth Kronenburg schreef een artikel over de staat van de persvrijheid. Zij vindt dat de wereld steeds onveiliger wordt voor journalisten om hun werk te kunnen doen. Het feit dat de prestigeuze prijs als de Nobelprijs dit jaar naar journalisten gaat, laat zien hoe belangrijk onafhankelijke journalistiek is voor de democratie.
Leon Willems

Nederlandse regering: verstrek noodvisa aan mediawerkers uit Afghanistan

In de VS en het VK zijn noodvisa ter beschikking gesteld voor mediawerkers uit Afghanistan. In dit opiniestuk pleit Leon Willems er namens Free Press Unlimited, de NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren voor dat Nederland hun voorbeeld volgt.
Gender in de media

‘Media houden genderongelijkheid in stand, en dat moet veranderen’

Ook anno 2021 is maar een op de vier experts in het nieuws een vrouw. Flora Schulte Nordholt en Evelien Wijkstra, beleidsadviseurs bij Free Press Unlimited, pleiten voor meer gendergelijkheid in de media.
Leon Willems

Monopolie in journalistiek is funest voor pluriformiteit

De overleving van onafhankelijke journalistiek vergt publieke investeringen, schrijft Leon Willems.
Ruth Kronenburg

De democratie luidt de noodklok

Onze directeur Ruth Kronenburg schreef een artikel over hoe (repressieve) regeringen de pandemie gebruiken om “fake news” wetgeving in het leven te roepen. Met als gevolg dat journalisten die feiten en kritische noten over het virus berichten, worden gearresteerd of juridisch vervolgd.
Leon Willems

Journalisten als kokende kikkers

Onze directeur Leon Willems vraagt in dit artikel aandacht voor het stijgende aantal aanvallen op de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. In zijn stuk vergelijkt hij de onafhankelijke journalistiek met een pan met kikkers dat op het vuur staat.

Share this page: