Na de succesvolle invoering van online klokkenluidersplatformen in Nederland, Indonesië en Mexico introduceert Free Press Unlimited ook Leaks.ng in Nigeria. Het is het eerste Nigeriaanse online klokkenluidersplatform dat burgers de kans geeft om gevoelige informatie op veilige wijze met de media te delen.

In november 2017 introduceerde Free Press Unlimited Leaks.ng, het eerste online klokkenluidersplatform in Nigeria. Het platform is opgericht in samenwerking met betrouwbare Nigeriaanse mediaondernemingen en maatschappelijke organisaties. 

Steeds meer behoefte aan bescherming voor klokkenluiders

In Nigeria zijn klokkenluiders essentieel geworden voor het blootleggen van de vele corruptie- en fraudeschandalen in de publieke en zakelijke sector. Om klokkenluiden te stimuleren en klokkenluiders te beschermen, richtte een coalitie van Nigeriaanse mediaorganisaties het onafhankelijke platform Leaks.ng op. Het belangrijkste doel van de coalitie is het tegengaan van onrecht in Nigeria door klokkenluiders een veilige haven te bieden en zo te helpen waarborgen dat de bevolking toegang krijgt tot relevante informatie.

Veilige software 

Het platform is in november 2017 opgezet door Free Press Unlimited en het Premium Times Centre for Investigative Journalism (PTCIJ) op basis van GlobalLeaks-software. Deze geavanceerde software anonimiseert de internetverbinding als bezoekers bestanden insturen of communiceren met journalisten. Zo kunnen mensen informatie van openbaar belang versturen naar de deelnemende media- en maatschappelijke organisaties en wordt hun identiteit afgeschermd voor derden die de uitwisseling mogelijk in de gaten houden. 

Van lek tot reportage

De informatie die via Leaks.ng wordt verzonden, wordt verder onderzocht en nagetrokken door de ontvanger(s) uit de coalitie. Uiteindelijk worden de verhalen geschreven en gepubliceerd, soms individueel en soms gezamenlijk. Onder andere het International Centre for Investigative Journalism (ICIR), Order Paper, The Cable, Premium Times, Daily Trust en Leadership Newspaper zijn lid van de mediacoalitie die het platform ondersteunt. Alle coalitieleden moeten uitstekende journalistieke onderzoeksvaardigheden en integriteit bezitten, zowel inhoudelijk als op het gebied van het onderzoeksproces. Het platform wordt ook gesteund door de bredere Coalition for Whistleblower Protection and Press Freedom (CWPPF), met daarin maatschappelijke organisaties die zich hard maken voor de persvrijheid.