Projecten

Free Press Unlimited wil betrouwbaar nieuws en informatie beschikbaar maken voor iedereen. Juist voor mensen in landen waar geen of beperkte persvrijheid is. Door lokale mediaprofessionals en journalisten te ondersteunen, draagt Free Press Unlimited eraan bij dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen én houden tot die informatie die zij nodig hebben om te overleven en te ontwikkelen.<--break->

Free Press Unlimited werkt in ruim veertig landen, in die gebieden waar we verschil kunnen maken. Free Press Unlimited richt zich daar op het versterken van lokale mediaprofessionals en -organisaties. Samen met deze partners creëren wij ruimte voor mensen om zich vrij te uiten, om maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen en om zich te informeren over wat er speelt in hun omgeving. In ieder gebied werken we met lokale mediapartners – journalisten, mediapioniers en mediaorganisaties – die verandering kunnen brengen. Free Press Unlimited ondersteunt deze change agents bij hun ontwikkeling.

Met de ontwikkeling van community media stellen we kleine gemeenschappen in staat zelf vraagstukken en onderwerpen te behandelen die voor hen van specifiek belang zijn. Zo betrekken deze mediaorganisaties mensen bij het nieuws die anders nooit aan het woord zouden komen, zoals vrouwen, jongeren en minderheden. Op deze manier doorbreken ze taboes en informeren ze de bevolking. Free Press Unlimited ondersteunt community media in verschillende landen met trainingen en capaciteitsversterking.
Het internet geeft miljoenen mensen toegang tot informatie uit de hele wereld. Maar repressieve regimes zetten datzelfde internet in om kritische journalisten, hun bronnen en hun volgers op te sporen en te controleren. Free Press Unlimited ontwikkelt methodes waarmee journalisten verantwoord gebruik kunnen maken van het internet.
In gebieden die zo repressief zijn dat journalisten er niet kunnen werken en er helemaal geen persvrijheid is, neemt Free Press Unlimited zelf het initiatief om voor een nieuwsvoorziening te zorgen. Een succesvol voorbeeld hiervan is Radio Dabanga, de enige betrouwbare nieuwsbron voor mensen in het door oorlog geteisterde gebied Darfur.
Een divers medialandschap is essentieel voor landen in ontwikkeling. Het zorgt ervoor dat mensen worden gehoord, met elkaar kunnen discussiëren en weten wat er speelt in hun land.
Al Sawt al Hurr ('the voice of freedom') is een trainingsprogramma dat ondersteuning biedt aan journalisten, juristen, mediaprofessionals en hun organisaties in het Midden-Oosten.
Trainers, journalisten en mediaprofessionals; jaarlijks werken tientallen Free Press Unlimited medewerkers in het buitenland. Om samen te werken met lokale partners, hen te trainen en journalisten verder te helpen. Maar hoe ervaren zij het mediaklimaat in de ruim veertig landen waar we werkzaam zijn? En wat maken zij mee?
Op 8 december 2011 organiseerde Free Press Unlimited het Big Tent Event in samenwerking met Google. De hele avond stond in het teken van internetvrijheid, wat de aandacht trok van een groot aantal interessante buitenlandse gasten.
Burundi, Colombia, Zuid-Soedan en Oeganda: vier (post-) conflictgebieden. Geen gemakkelijke leefomgeving voor kinderen en jongeren. Vaak groeien ze op in armoede en onveiligheid en kinderrechten krijgen in deze landen weinig aandacht. Via media kunnen kinderen en jongeren misstanden aan de kaak stellen. Maar dan moeten lokale media kinderen en jongeren wel de mogelijkheid bieden om op te komen voor hun rechten. Free Press Unlimited, War Child Holland, Child Helpline International, TNO en T-mobile bundelen sinds 2011 hun kennis en ervaring in het project Conn@ct.Now.
Free Press Unlimited organiseert debatten en evenementen, om het Nederlandse publiek te betrekken bij en zich bewust te maken van nijpende mediasituaties in de wereld.
Ben jij zo'n journalist die nauwgezet volgt wat er in de wereld gebeurt en daar graag over wil berichten? En dan niet alleen over zaken die de voorpagina's van de kranten en de opening van de journaals beheersen, maar ook over gebeurtenissen in landen die wat minder in het brandpunt van de belangstelling staan? Wil je graag (achtergrond)reportages maken in ontwikkelingslanden, maar loop je aan tegen te krappe budgetten van redacties en opdrachtgevers? Dan is dit fonds misschien iets voor jou.
  • 1
  • .
  • 2
  • volgende ›