Informatie over persvrijheid wereldwijd aan Tweede Kamerleden

Nieuws
Protests in Belarus

1 juli 2021 vindt er een ronde tafel over Persvrijheid en Media plaats, georganiseerd door de Commissie Onderwijs, Cultuur enWetenschap van de Tweede Kamer. Op de agenda staat de achteruitgang van de persvrijheid in Nederland, met name de toename van geweld tegen journalisten en de groeiende buitenlandse inmenging in het Nederlandse mediabeleid. Ook wordt de persvrijheid in een internationaal perspectief geplaatst.

Free Press Unlimited heeft aan alle OCW-woordvoerders een position paper verstuurd, met daarin de belangrijkste trends op het gebied van persvrijheid wereldwijd. De Nederlandse daling is helaas tekenend: persvrijheid staat wereldwijd onder druk, de Europese Unie inbegrepen. Tijdens de Covid-19-pandemie voerden meer dan 90 landen restricties op de media door. Aanvallen op journalisten nemen steeds heftigere vormen aan, met de recente kidnapping van de Belarussische journalist Roman Pratasevitsj als schokkend dieptepunt. Journalisten worden door machthebbers neergezet als de vijand van het volk. Ook andere middelen worden ingezet, in Hong Kong is vorige week het onafhankelijke pro-democratische medium Apple Daily opgedoekt na aanhoudende juridische aanklachten, invallen en arrestaties van medewerkers.

Het is belangrijk dat de Nederlandse overheid hier niet alleen volledig van doordrongen is, maar hier ook tegen ageert.

In het position paper staat een weergave van de belangrijkste trends op het gebied van persvrijheid wereldwijd. Lees het hier:

 

 

Foto: Protesten in Belarus door Vladislav Barysevich. 

Share this page:

Subject:
Policy en advocacy, 
Veiligheid van journalisten