In de pers: Media Lifeline Ukraine

Nieuws
Ruth Kronenburg in Nieuwsuur

Free Press Unlimited heeft sinds de start van de oorlog in Oekraine regelmatig opgetreden in de media om te praten over de veiligheid van journalisten en onze coalitie Media Lifeline Ukraine. In dit bericht is alles verzameld.

Lidewij van Vliet bij Villa Journaal

Free Press Unlimited's fundraising officer Lidewij van Vliet was te gast in het Villa Journaal van de VPRO voor de eigen medewerkers, vanwege de actie van de VPRO voor Media Lifeline Ukraine waarmee ruim 60.000 euro is opgehaald. Lidewij legt uit waar het geld aan besteed wordt. Luister het fragment hieronder terug.

Soundcloud


Ruth Kronenburg in Nieuwsuur

Woensdag 30 maart besteedde Nieuwsuur aandacht aan de situatie voor journalisten in Rusland. Free Press Unlimited directeur Ruth Kronenburg kwam samen met Derk Sauer aan het woord.

De Moscow Times is na de sterk toegenomen repressie in Rusland richting kritische geluiden en onafhankelijke media in Amsterdam neergestreken om hun werk voort te zetten. Vooralsnog kunnen ze op deze manier nog Russen bereiken met betrouwbare informatie.

Free Press Unlimited merkt de toegenomen repressie aan het aantal aanvragen van Russische journalisten die wij ontvangen bij ons noodfonds Reporters Respond. Wij proberen daarmee journalisten in nood te helpen, en wanneer dit kan ervoor zorgen dat zij hun werk elders voort kunnen zetten.  

Kijk het terug! Vanaf 24.08 begint het item, met vanaf 27.48 de bijdrage van Free Press Unlimited.

Kijk hier


Ruth Kronenburg bij De Waarheid als Wapen

In de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de juiste informatie van levensbelang. Hoe weten we wat wel/niet waar is in een wereld die overspoeld wordt door nepnieuws en desinformatie? Ruth Kronenburg praatte erover mee in de Tegenlicht Meet up: De Waarheid als Wapen. 

Verwarring zaaien is een machtig wapen. Onze online newsfeeds zijn een slagveld geworden voor de grootmachten. De Russen lijken meesters in het strategisch inzetten van desinformatie. Russische trollen produceren voortdurend hele en halve onwaarheden, nepnieuws dat verschijnt op sociale media en nieuwssites. Doel: verwarring zaaien, bevolkingsgroepen uit elkaar spelen en bondgenootschappen onder spanning zetten. In de Baltische staten zijn ze gewend aan deze informatieoorlog -Litouwen loopt voorop in de strijd tegen desinformatie. VPRO Tegenlicht filmde er twee jaar geleden en keert nu -met de Russische opmars in Oekraïne- terug naar Vilnius, waar de strijd tegen deze desinformatie nog heviger uitgevochten wordt dan destijds.

Bekijk het programma

Leon Willems in NOS Met het Oog op Morgen

"Het draadje begint te knappen. Journalisten zitten in shelters en raken depressief door het nieuws waar ze zelf verslag over doen", Leon Willems, Free Press Unlimited. 

Leon Willems sprak in Met het Oog Op Morgen over de Media Lifeline Ukraine, een initiatief van Free Press Unlimited om journalisten in Oekraïne te beschermen en de betrouwbare informatiestroom in de regio levend te houden.

Speel het fragment af


Interview met Leon Willems over Oekraïne en ons werk

In Nederland kennen wij persvrijheid, maar dat is niet altijd overal even vanzelfsprekend. Hoe is het bijvoorbeeld om een kritische journalist te zijn in een land dat in oorlog is? Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen praten er in een nieuwe Op Z'n Kop! over met Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited.

Luister hier

Share this page:

Subject:
Toegang tot informatie, 
Oekraïne, 
Veiligheid van journalisten